18 Nisan 2023 Salı

HAT: 59 YEŞİLOVA  / LİNE: 59 YEŞİLOVA









“Saklı Şehir Yeşilova Höyüğü’ne Doğru”

İzmir kentinin Bornova semtinde yer alan ve Batı Anadolu arkeoloji ve kültür tarihi açısından önemli bir yere sahip olan Yeşilova Höyüğü’ nün yerleşim tarihi 8500 yıl öncesine dayanmaktadır. 2003 yılında tesadüfen bulunan höyük kalıntıları, 2005 yılında bölgede başlanan ve halen devam etmekte olan kazıların başlangıç noktası olmanın yanı sıra, geçmişin bilgeliğinin, günümüze ve geleceğe tuttuğu bir fener gibidir.

İzmir Poetik İnisiyatifi olarak gerçekleştirdiğimiz “Hat 59” Projesi,  İzmir’in en eski yerleşim yeri olan Yeşilova Höyüğünü psikocoğrafik bir duyarlıkla yeniden keşfederek, izleyiciyle buluşturmayı amaçlamaktadır. Bu yolculuk sadece bir otobüs hattı ve yürüyüş yolculuğu değil, “saklı bir şehre” yapılan bir zaman yolculuğunun dışavurumudur.

“Hat:59” Projesi kapsamında gerçekleştirdiğim fotoğraf projesinin odak noktası, kentleşme ve Yeşilova höyüğü ilişkisidir. İzmir kent merkezinde yer alan Yeşilova Höyüğü, günümüzde şimdinin “modern” olarak adlandırılan mimarisinin ortasında kalan bir sıkışmışlık içerisindedir. Proje, betonlaşmanın her geçen gün büyük bir hızla ilerlediği ve geçmişin izlerini küçük alanlara sıkıştırıp yutmakta olduğu gerçeğine vurgu yapmaktadır. Betonlaşma, aynı şekilde günümüz sosyokültürel ve de estetik yaşamını da küçük alanlara sıkıştırmaktadır. Dolayısıyla proje, bu bağlamdaki gelecek kaygıları anlamında da farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.

Gözde Yenipazarlı, İzmir, 2021

 

Line: 59

“Towards the Hidden City Yesilova Mound”

 

Yeşilova Mound, which is located in the Bornova district of Izmir and has an important place in Western Anatolian archeology and cultural history, dates back to 8500 years ago.  The remains of the mound, which were found by chance in 2003, are like a beacon that the wisdom of the past holds to the present and the future, as well as being the starting point of the excavations that started in the region in 2005 and are still continuing.

 The "Line 59" Project, which we carried out as the Izmir Poetic Initiative, aims to re-discover the oldest settlement of Izmir, Yeşilova mound , with a psychogeographic sensitivity and bring it to the audience.  This journey is not just a bus line and walking journey, but an expression of a time travel to a "hidden city".

 The focal point of the photography project I create within the scope of the “Line:59” Project is the relationship between urbanization and Yeşilova mound.  The mound, located in the city center of Izmir, is squeezed in the middle of today's so-called "modern" architecture.  The project emphasizes the fact that concretetion is progressing at a rapid pace with each passing day and that it is squeezing and swallowing the traces of the past into small spaces.  Concretetion also compresses today's socio-cultural and aesthetic life into small spaces.  Therefore, the project aims to raise awareness in terms of future resources in this context.

Gözde Yenipazarlı, İzmir, 2021